Natha Yoga Center Karlskrona
Karlskrona » Fem sätt att bli av med smärta

Fem sätt att bli av med smärta


Smärta är tyvärr bara ett faktum i livet. Oavsett om det kommer från felplacerade kotor i ryggen, att sovit i en konstig position, sportskada eller ett kroniskt hälsotillstånd, kan smärta verkligen ta dig ner. Om du är som hundratals svenskar, du vänder dig till piller för att lösa ditt problem. Svälj ett par ibuprofen, luta dig tillbaka och låt smärtan vika bort. Lätt som ett plätt, eller hur? Fel.

Smärtstillande medel, även de som förmodligen anses oskyldiga som ibuprofen, kan orsaka allvarliga skador på din kropp. Många, och i synnerhet icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), kan störa viktiga funktioner i kroppen, skada vissa organ och alstra en hel mängd biverkningar som snabbt kan överträffa den ursprungliga smärtan. Kanske du borde tänka två gånger innan du äter upp dessa köpta smärtstillande medel, va?

Naturliga smärtstillande medel utan biverkningar

Lyckligtvis finns det ett mycket hälsosammare alternativ till hands. Många alternativ, faktiskt, och de är alla naturliga. I många av sina växter, djur och mineraler, har naturen gömt smärtstillande medel, som i vissa fall är mer kraftfulla och långvariga än ditt genomsnittliga läkemedel man köper. Inte bara det, de är ofta fria från biverkningar!

Här är några av de starkaste naturliga smärtstillande medel på planeten, för att säkerställa att du kan hitta smärtlindring utan följder.

Capsaicin för naturlig smärtlindring

Det finns en anledning till att capsaicin står högst upp på listan: Det är en av de mest studerade och starkaste naturliga smärtstillande medel i den naturliga världen. Och det kommer från ingen annan än den ödmjuka chili peppar. Den viktigaste aktiva substansen i chili peppar, capsaicin, desensibiliserar tillfälligt smärtstillande receptorer i kroppen, vilket gör att ett drabbat område är relativt smärtfritt inom kort tid. Överraskande har läkemedelsindustrin erkänt smärtlindrande egenskaper hos denna naturliga substans i åratal.

Det finns gott om produkter där ute som inkluderar capsaicin som en aktiv ingrediens. Som en studie påpekar, har emellertid "apotek capsaicinkrämer visat måttlig till dålig analgetisk effekt. Detta beror delvis på lågdos, dålig hudabsorption och överensstämmelsefaktorer. Studien undersökte sedan starkare och mer modern utveckling i capsaicin-smärtstillande terapier, och konstaterade att "platsspecifik capsaicinbehandling med högdoserade applicerbara bindor och injicerbara preparat verkar att vara säker och enligt uppgift ge långvarig analgesi med snabb inverkan. "

I stället för att få händerna på några av dessa nya capsaicinterapier, varför investerar du inte i ett högkvalitativt capsaicin-tillskott, eller till och med lägg på chili peppar? Det är om du kan hantera hetan!

 

Övningar för naturlig smärtlindring

Du kanske är lite förvånad över att höra detta, men träning kan vara ett utmärkt naturligt sätt att lindra smärta. Varje övning som får blodet att pumpa under en långvarig tid kommer att främja frisättningen av endorfiner, annars kända som "njutningshormonerna".

De är också några av de starkaste naturliga smärtstillande medel som binder till opioidreceptorer i hjärnan, för att hämma vår uppfattning om smärta. Och den bästa delen? De är helt fria från biverkningar! Vilka piller känner du till som kan sparka smärtan i rumpan (sic!), få dig att känna dig otroligt glad under processen, och inte lämna dig sämre än när du började?

Om du tror att din smärta är det enda som står i vägen för dig att få den endorfinfrigörande träningen, finns det många alternativ där ute. Hitta en sport eller motion som fungerar runt din smärta. Ett uppenbart exempel skulle vara att simma om du har en skada som påverkar din motorik, eller att bara arbeta med dina armar och överkroppen på yoga, om du har benskada.

 

Curcumin för naturlig smärtlindring

Du har förmodligen hört nämna om curcumin redan, det är den aktiva ingrediensen i gurkmeja som ger den den starka orangefärgen. Och det händer också att det är som dynamit mot smärta.
Curcumin är nu ett av de mest effektiva antiinflammatoriska medel som man känner till, och du får se curcumin tillskott på de flesta hälsoaffärshyllor över hela världen. Forntida civilisationer  hänvisade till gurkmeja, och därmed är den aktiva ingrediensen curcumin, som en nästan helig växt, till stor del på grund av sina fantastiska helande egenskaper.
Curcumin fungerar genom att reglera cytokiner, proteiner och enzymer som är kopplade till inflammation. Detta har lett många forskare att dra slutsatsen att curcumin kan vara ett av de mest effektiva sätten att behandla kroniska neurodegenerativa, kardiovaskulära, metaboliska och neoplastiska sjukdomar.

Om du har låga smärtnivåer, bör du få massor av gurkmeja i dina måltider varje dag, så att curcumin kan arbeta med sin anti-smärta magi. Men om du har mycket smärta, överväga att få händerna på ett högkvalitativt curcumintillskott.

 

Arnica för naturlig smärtlindring

Blommorna av Arnica montana (slåttergubbe), en europeisk alpin ört, har länge använts som en stark naturlig smärtstillande medel. Medan bladen och stammen av växten är själva mildt giftiga, har homeopater administrerat Arnica-tinkturer i århundraden, för att lindra smärtan i samband med blåmärken och svullnad.

Det har skett mycket forskning kring arnica smärtlindrande förmågor, särskilt när det gäller naturlig smärtlindring efter operation. En studie från 2002 undersökte effektiviteten av slåttergubbe efter karpaltunnelkirurgi och bestämde att det fanns en signifikant minskning av smärta som upplevdes efter två veckor i den slåttergubbe-behandlade gruppen.
En annan studie kom i princip fram till samma sak, att slåttergubbe är en effektiv behandling för smärta och förebyggande av hematom efter åderbråkkirurgi.

 

Massage för naturlig smärtlindring

Om du har kronisk eller till och med akut smärta, ta i en av dina älskade och få dem att massera dig. Massage är en beprövad behandling för smärta, vilket bidrar till att öka nivåerna av både endorfiner och serotonin, två av kroppens ledande smärtstillande medel och humörreglerare.

Forskning tyder även på att massage kan hämma inflammation, vilket är den främsta orsaken till mest kronisk smärta. Massage är särskilt effektiv för ryggsmärta, osteoartrit, fotvärk, benvärk, nacksmärta, spänningshuvudvärk och ett brett spektrum av andra obehagliga lidanden. Börja gnugga bort smärtan, och låt den bli ett avlägset minne!

PÅ GÅNG

v.42 - v.49 - White Healing Lounge [läs mer]
den 16 dec - Julfest [läs mer]
den 27 - 30 dec - Vinter Retreat - En magisk inre resa [läs mer]
Sundays - Ecstatic Dance [läs mer]
den 15 jan - Öppet Hus - Yogadag [läs mer]
den 17 jan - start: Integral YOGA [läs mer]
den 19 jan - start: Meditationsgrupp [läs mer]
den 27 jan - start: Tantra yoga för kvinnor [läs mer]