Natha Yoga Center Karlskrona
Karlskrona » Yoga - en kort definition

Yoga - en kort definition


YOGA: en kort definition


YOGA är en genuin vetenskap om människan och också en ganska rigorös disciplin, som tyvärr blev ganska grov och nedbruten i väst. Som  term, stammar YOGA från den indouropeiska roten, som kan som kan översättas på svenska till ok eller gå med, samla, slå samman eller förena.
På sanskrit är den huvudsakliga betydelsen av ordet YOGA sele, som går med en viss representation av den mänskliga psyken som drivs av några busiga hästar (sinnena och lustar) som strävar efter att behärska föraren (intellektet, BUDDHI) medan selen representerar sinnet (MANAS)
.

Detta är åtminstone bilden i de äldsta texterna i den östra traditionen, UPANISHAD. Det är skrivet att den hjälplösa själen oundvikligen skulle smula om inte den övar yoga, som en metod för att behärska "hästarna" och till och med gå av vagnen, vilket innebär att bli till en fri ande.

Den äldsta texten om YOGA (1: a århundradet f.K.) tillhör Patanjali, det är en systematisk presentation med titeln YOGA SUTRAS. På grund av enorm information är texten snarare en guide, som alltid var tänkt att gå ihop med några muntliga hemliga läror. Det är därför för dem som aldrig har övat yoga är texten verkligen ett mysterium.

YOGA som en metod för att frigöra anden

För österländer, anses den andliga fulländningen eller modningen vara det enda syftet i livet, vilket också är det enda sättet att få människa ut ur inkarnations- och dödscykeln. Därför råder YOGA som en metod för andlig frisättning.

En sådan extraordinär prestation kan endast uppnås efter förvärv av kunskap och kontroll över människans komponenter med hjälp av svåra metoder. De viktigaste delarna av kroppen är de som går utöver döden, det vill säga den subtila kroppen som bara kommer att försvinna efter den slutliga frigörandet, när den enda som överlever är det renade intellektet och det absoluta, obetingade samvetet, den rena väsen - rena medvetande - rena lycksaligeten, SAT - CIT - ANANDA.

När vi uppnår andlig frigörelse, förenas den högsta individuella essensen ATMAN (vårt högsta, eviga själ) med den överordnade principen PARATMAN, eller BRAHMAN (GUD), men det försvinner fortfarande inte.

Oavsett de vägar som ges av YOGA, leder de alla till samma unika mål: det Allra Högsta.

 

Se HÄR en kort videoklipp

 

PÅ GÅNG

v.42 - v.49 - White Healing Lounge [läs mer]
den 16 dec - Julfest [läs mer]
den 27 - 30 dec - Vinter Retreat - En magisk inre resa [läs mer]
Sundays - Ecstatic Dance [läs mer]
den 15 jan - Öppet Hus - Yogadag [läs mer]
den 17 jan - start: Integral YOGA [läs mer]
den 19 jan - start: Meditationsgrupp [läs mer]
den 27 jan - start: Tantra yoga för kvinnor [läs mer]